Saturday, February 20, 2010

Bitkisel sakinleştiriciler

SPORCU SAĞLIĞI -2

BİTKİSEL SAKİNLEŞTİRİCİLER

 

 

         Biz seyirciler sporcuları müsabaka sırasında görürüz. Aylar boyunca süren yorucu çalışmaları, stres durumunu, uykusuz kalıp kalmadıklarını bilmeyiz. Bizi ilgilendiren taraftarı olduğumuz takımın veya sporcunun galip gelmesidir. Galibiyeti gördüğümüzde avuçlarımız patlayana kadar alkışlarız, seviniriz.

         Konunun birde arka planını görmek gerekir. Zorlu çalışmalarda yorulan sporcunun gevşemesi, sakinleşmesi, stresini yenmesi ve iyi uyuması daha sonraki çalışmaların zeminini oluşturur. Bu durum uzun süren turnuvalarda, dünya ve olimpiyat müsabakalarında daha çok önem kazanır.

         Genç bir sporcunun geniş taraftar topluluğu önündeki heyecanını ve müsabaka gerilimini de düşünmek gerekir.

         Bu konuda Almanya’da 34, Avrupa Birliği ülkeleri genelinde 20 yıldır “Modern tıbbi tedavi” de başarıyla kullanılan, kanunla düzenlenmiş olan bitkisel sakinleştiricilerin desteği sağlanabilir. Bitkisel sakinleştiriciler; Uyku düzeninin sağlanması, uykuya dalmanın kolaylaştırılması, stresin yenilmesi ve sakinleşip gevşemenin sağlanmasında yararlı olmaktadır.

         Bitkisel sakinleştiricilerin yan ( İstenmeyen, zararlı) etkileri yoktur ve uzun süre kullanıma uygundur. Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği ve bunların karışımları bu maksatla kullanılmaktadır.

         Başta tıp akademisyenleri ve spor hekimleri olmak üzere yöneticilerin bu konuyu inceleyip değerlendirmesi beklenir.

         Bitkisel sakinleştiricilerin ayrıntılı kullanım bilgileri için bu blogdaki ilgili makaleler okunabilir.

[Via http://w2q3.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment