Thursday, January 28, 2010

Hazımsızlık ve iştahsızlıkta kantaron

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Dr. Ahmet Toptaş

KANTARON

(Centaurium minus MOENCH)

         Alman resmi gazetesinde 06.07.1988 tarihinde yayınlanarak (Heftnummer:122, ATC-Code:A15) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Diğer isimleri: Küçük kantaron, Kantarion, Kırmızı kantaron.

Bitki: Anadolu ve Avrupa’da yaygın olarak yetişir. 10-100 cm yüksekliğinde bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Açık renk kökü dikine büyür. Dip yaprakları saplıdır, rozet şeklinde dizilmiştir, tüysüzdür, kenarları düzgündür. Üst yaprakları sapsız, çapraz karşılıklı dizilmiş, mat yeşil renkli, yumurta veya uzun-oval biçimli, çok hafif tüylü ve 6 cm uzunluğundadır. Temmuz-ekim ayları arasında açan çiçekleri yan dalların ucunda şemsiye şeklinde dizilmiştir, pembe veya kırmızı renklidir, 4-5 yapraklıdır. Meyvesi 3 mm uzunluğunda yumurta biçimli, kahve renklidir , üzerinde açık renk, ince çizgiler bulunur.

İlaç etkili kısmı:: Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır. Bileşiminde: Seceiridoidglikosid (Swertiamarin, swerosid, gentiopikrosid, gentioflavosid vb.) yapısında acı madde flavonoid, fenolkarboksilik asitler bulunur.

Etkisi: Mide salgısını artırır.

Kullanıldığı yerler: İştahsızlık ve hazımsızlık (Gaz, şişkinlik vb.) sorunlarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr ot.

Kullanım şekli: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı hazırlanarak iştahsızlıkta yemeklerden 30 dakika önce, hazımsızlıkta yemeklerden sonra içilir.

 

 

 

 

Kaynak:

Alman Kanunlarına Göre

Düzenlenip İzin Verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Pratik Uygulamalar

Dr. Ahmet Toptaş

Gonca Yayınevi, İstanbul 2009

ISBN: 978-9944-790-31-4

0212 5285076-5286005

[Via http://w2q3.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment